Субота, 2024-04-20, 5:43 AM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2009 » Січень » 28 » Проведення 5-го раунду переговорів про вільну торгівлю
Проведення 5-го раунду переговорів про вільну торгівлю
6:05 PM
Представницька делегація з кількох десятків чиновників Європейської Комісії прибула в Україну для проведення 5-го раунду переговорів про вільну торгівлю. З першого ж засідання у вівторок стали зрозумілими дві речі: по-перше, глобальна криза й газовий конфлікт з Росією негативно позначилися на атмосфері переговорів; по-друге, Україна не згодна грати роль школяра, що завинив, і говоритиме тільки на рівних. 

Раунд відкрив голова української делегації заступник міністра економіки Валерій Пятницький. Він привітав гостей і розповів, як відбуватимуться перемовини. 

Усі стурбовані 

Начальник управління генерального директорату з торгівлі Єврокомісії Єва Сіновьєц багато часу на політес не гаяла (схоже, «не гаяти час» – улюблене гасло голови делегації ЄС). По кількох словах подяки пані Єва перейшла до питань, які на цьому етапі «найбільше непокоять» європейську делегацію, і попри зовнішню доброзичливість, всі присутні відчули непохитність ЄС в обстоюванні власних інтересів. 

А непокоїть партнерів, зокрема, не повна взаємність з лібералізації торгівлі в пропозиціях України, а ще наші антикризові заходи, от хоча б «закон Терьохіна» про платіжний баланс. До речі, свій попсований у газових баталіях імідж Україна, мовляв, могла б покращити в рамках переговорів про вільну торгівлю… 

У відвітному слові Валерій Пятницький висловив не меншу стурбованість. Україна, виявляється, з великим занепокоєнням спостерігає за мільярдними дотаціями на підтримку європейського автопрому; хотілося б також почути пояснення щодо відновлення експортних субсидій на молокопродукти, не кажучи вже про заборонні мита на наше зерно, що аж ніяк не вписується в двосторонні домовленості. Україна, як і ЄС, має право, в рамках правил СОТ, поправляти свій платіжний баланс і захищати вітчизняних товаровиробників 

Будемо взаємно ввічливі 

Обмін «стурбованостями» сприяв відновленню конструктивного діалогу. Єва Сіновьєц закликала зважати на болючі питання кожної з сторін, запевнила, що розуміє, за яких драматичних обставин відбуваються ці переговори, та все ж запропонувала дивитися вперед. «Ми обговорюємо стратегічну угоду, яка визначатиме двосторонні відносини в майбутньому». 

Переговори триватимуть до кінця тижня у робочих групах за темами: тарифна пропозиція, права на інтелектуальну власність, конкуренція, інструменти торговельного захисту, державні закупівлі, санітарні й фітосанітарні заходи тощо.

Джерело: eu.prostir.ua


Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1023 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 5.0/1 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz