П`ятниця, 2024-03-29, 9:31 AM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2009 » Січень » 12 » Угорщина: Києву потрібно запропонувати матеріальну допомогу
Угорщина: Києву потрібно запропонувати матеріальну допомогу
12:12 PM
Під час зустрічі країн Вишеградської четвірки: Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини – в Братиславі пролунала думка, що Євросоюз міг би допомогти Україні погасити газовий борг перед Росією, якщо такий борг виявиться дійсним. Наскільки реальною є така матеріальна допомога ЄС? 

Шукаючи виходу зі становища, що склалося, Вишеградська четвірка розглядає можливість надання Україні фінансової допомоги з боку ЄС. Таку думку оприлюднив прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань.
 
 «Профінансувати Україну на суму в 600 мільйонів доларів – це для Євросоюзу не така вже й велика цифра. Це треба запропонувати їй. Я думаю, що керівництво Євросоюзу може порушити перед українською стороною це питання, чи справді це становить для неї проблему, чи потрібна їй така допомога, і якщо це так, то слід вивчити наші можливості щодо такої допомоги», – сказав керівник угорського уряду.
 
Ференц Дюрчань додав, що ЄС має у загальному бюджеті окремі кошти – до 5 мільярдів євро – для стимулювання економіки. Якусь частину цієї суми угорський прем’єр пропонує використати на регіональні програми зміцнення енергетичної безпеки, у тому числі вільний транзит газо- і нафтопродуктів територією України.
 
Чому західні журналісти ширять неперевірені чутки про Україну?
 
До речі, Угорщина була однією з небагатьох сусідок України, які заявили, що жодного зменшення газових поставок газу до 7 січня не було. Керівник акціонерної газової компанії FDSZ (Fölggázszállító Zrt.) Янош Жуґа спростував повідомлення деяких західноєвропейських ЗМІ про крадіжки з боку України. За його словами, станом на 4 січня з українського боку перекачували газ в обумовленому контрактами обсязі, тобто 37 мільйонів кубометрів для Угорщини і 5 мільйонів для Сербії. Жуґа був здивований, чому західні журналісти оминають першоджерела, тобто його компанію, і ширять неперевірені чутки про Україну.
 
До речі, саме Földgázszállító Zrt. відряджає у п’ятницю до Києва свого спостерігача для незалежного моніторингу газового транзиту. Янош Жуґа зауважив: «Ми делегуємо в Україну одного зі своїх колег у складі європейських спостерігачів. Він отримав таке запрошення до поїздки вчора увечері. Це розглядаємо як позитивний фактор».
 
Навряд чи така заява могла б потішити президента «Газпрому» Олександра Міллера, який на сьогоднішній зустрічі з президентом Росії Дмитром Медвєдєвим якраз наголошував на тому, що у складі ревізорів мають бути представники тих закордонних компаній, котрі є контрагентами російського монополіста, тобто аж ніяк не лояльних до українського «Нафтогазу». Підприємство Яноша Жуґи саме і є таким контрагентом «Газпрому», але він воліє говорити мовою фактів.
 
Джерело: ea-ua.info
Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 962 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz