Четвер, 2024-04-25, 12:46 PM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Грудень » 12 » Сікорський та Огризко про стратегічні відносини Польщі та України
Сікорський та Огризко про стратегічні відносини Польщі та України
4:38 PM
Поляки просуватимуть запровадження безвізового режиму між країнами Шенгенської зони та Україною, а також відкриття ринків праці країн ЄС для українців. Принаймні це пообіцяв глава польського МЗС Радослав Сікорський після першої спільної Ради міністерств закордонних справ Польщі та України.
«Східне Партнерство» ЄС та стратегічні відносини, що поєднують Польщу та Україну, у середу обговорили у Варшаві глава польської дипломатії Радослав Сікорський та міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Сікорський підкреслив під час спільної прес-конференції у приміщенні МЗС, що Польщу та Україну поєднують «інтенсивні та дружні стосунки». Як він запевнив, наша країна підтримує устремління України на вступ до євроатлантичних структур.

Глава польського МЗС також зазначив, що Україна – найбільша країна серед тих, яких стосується «Східне Партнерство» ЄС – спільна польсько-шведська ідея.

На початку грудня Європейська Комісія прийняла пропозицію про тіснішу співпрацю з шістьма східними сусідами ЄС (Україна, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія та Білорусь) під назвою «Східне Партнерство».

Сікорський пообіцяв, що в рамках «Східного Партнерства» Польща буде надалі прагнути до вирішення проблем українців із перетином кордону.

Глава польського МЗС запевнив, що польська сторона готова до підписання заключного додатку, що уможливить ратифікацію та набрання чинності угодою про малий прикордонний рух між Польщею та Україною. Він пообіцяв, що це буде здійснено найближчими днями.

Підписаний у березні главами дипломатій Польщі та України договір про малий прикордонний рух передбачає, що мешканці прикордонної зони зможуть легше перетинати кордони – на підставі спеціальних дозволів, а не віз.

Сікорський підкреслив, що Польща подбає не лише про зменшення вартості віз, але й у перспективі про запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Шенгенської зони, а також відкриття ринків праці Європейського Союзу для громадян України.

Водночас він заявив, що Польща задоволена розвитком економічного обміну з Україною, адже він складає близько 10 млрд. дол. на рік.

Глава польської дипломатії звернув також увагу, що Україна має в Польщі «флагманські інвестиції», тому ми хотіли б, щоб польські компанії, такі як, наприклад, PKO BP чи Варшавська біржа цінних паперів, також могли «міцно підняти польський прапор в Україні».

У свою чергу, міністр Огризко підкреслив, що це особливий день для взаємовідносин, адже було проведено першу спільну Раду міністрів закордонних справ Польщі та України.

Огризко наголосив, що обидві країни – стратегічні партнери «особливого значення».

Глава української дипломатії висловив «вдячність польським друзям за постійну підтримку устремлінь України до ЄС та НАТО». Він вважає, що присутність України в цих структурах сприяла б посиленню європейської безпеки.

На його думку, також проект «Східного Партнерства» дозволив знайти для України нові інструменти та механізми зближення з ЄС.

Однак один з українських журналістів запитав міністра Сікорського, чому Україна «була прирівняна» до інших країн у рамках «Східного Партнерства».

Глава польської дипломатії здивувався, почувши про таке бачення цієї справи. І підкреслив, що Україну запросили до «Східного Партнерства» так само, як і інші країни. Але, як він звернув увагу, напевне, вона матиме більші можливості використання «благ» цього партнерства за рахунок свого потенціалу.

«Ніхто не повинен цього трактувати як дискримінацію, а навпаки – ми сподіваємося, що Україна візьме участь у «Східному Партнерстві» пропорційно до своїх можливостей», - зауважив Сікорський.

У Варшаві в середу було проведено першу нараду керівництва МЗС Польщі та України.

Прес-конференція стала також нагодою, щоб представити журналістам історичні пам’ятки, викрадені з польських музеїв (Велику Зірку ордену «За військову доброчесність» 1809 року, Великий Хрест ордену Почесного легіону 1809 року, старовинної Чари та ордену Святого Станіслава), які знайшли в Україні та були передані польській стороні української владою.
 
Джерело: eu.prostir.ua
Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1130 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz