Четвер, 2024-03-28, 5:26 PM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Грудень » 12 » Саміт ЄС розгляне «Східне партнерство», внутрішні та світові кризи
Саміт ЄС розгляне «Східне партнерство», внутрішні та світові кризи
0:01 AM
Сьогодні саміт голів урядів та лідерів держав ЄС має підбити підсумки року та визначити подальшу стратегію Євросоюзу. Через два тижні головування Франції у ЄС має перейняти Чехія. Разом із цим кермом до неї перейдуть і всі невирішені проблеми та кризи – а саме: внутрішньополітична, пов’язана з усе ще не прийнятою Лісабонською угодою; зовнішньополітична та безпекова, викликана недавнім конфліктом на Кавказі; і, звичайно ж, економічна, спровокована дисбалансом та перекривленнями нинішньої капіталістичної системи. 

Нинішній саміт – останній у 2008 році. Найактуальнішим для країн-сусідів Євросоюзу, зокрема України, буде запланований розгляд та затвердження директиви щодо «Східного партнерства».

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу так проанонсував цю ініціативу: «Я дуже пишаюся нашою пропозицією «Східного партнерства», і мені радісно бачити величезну позитивну реакцію на неї. Сподіваюсь, що Європейська Рада підтримає роботу у цьому напрямку. І, зрештою, ми зможемо під час чеського головування дійти згоди щодо конкретних термінів цього амбітного «Східного партнерства», що є дуже важливим напрямком європейських зовнішньополітичних стосунків».

Ініціативою «Східного партнерства» ЄС виявляє спробу зблизитися зі своїми східними сусідами, а саме з Україною, Молдовою, Вірменією, Грузією, Азербайджаном, а також Білоруссю – за умови, що офіційний Мінськ ітиме шляхом демократії.

Фінанси, клімат та Лісабонська угода

Крім того, саміт – Рада ЄС – зосередить увагу на трьох основних питаннях. Першим буде стратегія економічного відновлення та подолання згубних наслідків світової фінансової кризи на економіку об’єднаної Європи.

Другим, вкрай суперечливим, питанням буде план боротьби Євросоюзу з глобальним потеплінням. Єврокомісія й країни «старої Європи» на чолі з Францією спробують переконати східноєвропейських колег затвердити амбітний «кліматичний план». Польща та деякі інші країни виступили проти 20-відсоткового скорочення викидів двоокису вуглецю до 2020 року.

Учасники саміту також мають заслухати ірландського лідера Браяна Ковена щодо можливості проведення нового референдуму з Лісабонської угоди. Раніше ірландці проголосували проти прийняття цього нового засадничого закону європейської співдружності. З того часу існує думка, що Європейський Союз втратив ґрунт під ногами, бо не отримав необхідного інструменту для розвитку та ефективності його політики.

Попри все, експерти схильні думати, що на сьогоднішньому саміті Євросоюз все одно виявить розкол на кожному з «кризових фронтів» – і на фінансовому, і на безпековому, і на кліматичному.

Джерело: еa-ua.info


Категорія: Події в Європі | Переглядів: 1003 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz