П`ятниця, 2024-03-29, 2:59 AM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Грудень » 3 » Українські ЗМІ за кордоном потребують державної підтримки
Українські ЗМІ за кордоном потребують державної підтримки
0:54 AM
Передбачити державне фінансування на 2009 рік для українських друкованих та електронних засобів масової інформації за кордоном – з таким проханням звернулися учасники Днів діаспори в Україні до Президента, прем’єр-міністра України та голови бюджетного комітету Верхової ради України. Підтримка закордонних українських ЗМІ має стати одним з перших кроків до зміни державної політики України щодо закордонного українства, яку ініціювала Європейська Асоціація Українців. 

У зверненні, прийнятому учасниками Днів діаспори в Україні, зазначається, що кожна держава зобов’язана підтримувати інформаційний простір як у межах країни, так і поза її кордонами. Однак відсутність відповідної державної політики України завдає значної економічної та політичної шкоди іміджу нашої держави та стримує інтеграцію України в Європу. 

Як приклад вдалої державної політики щодо закордонних ЗМІ наводиться діяльність Росії, яка щороку виділяє мільйони доларів на підтримку газет співвітчизників за кордоном. 

Водночас, українці, яких лише в Європі налічується від 3 до 7 мільйонів, не отримують жодної підтримки. Чимало громад видають свої бюлетені, газети та журнали закордонного українства. На сторінках згаданих видань журналісти розповідають про Україну, її історію та здобутки. Проте власних коштів на їх регулярний випуск немає – і без постійної підтримки держави видання або закриваються, або ледь животіють. Кошти, які МЗС виділяє на програму підтримки закордонних українців, - мізерні. За цією статтею витрат неможливо потримати фінансування на випуск українських друкованих ЗМІ за кордоном. 

Учасники Днів діаспори в Україні просять передбачити у бюджеті на 2009 рік (окремим ря дком) кошти на фінансування підтримки українського інформаційного простору за кордоном, зокрема фінансування виходу україномовних друкованих та електронних засобів масової інформації на базі вже існуючих видань. Також пропонується залучити вже діючі громадські організації як інформаційні осередки к культурному та освітньому аспектах співпраці між Україною та країнами проживання українства. 

Звернення учасників Днів діаспори в Україні передане 1 грудня до Президента, Прем’єр-міністра України та голови парламентського комітету з питань бюджету. Їхня відповідь на звернення буде поширена серед організацій закордонного українства та оприлюднена для ЗМІ. 

З текстом Звернення можна ознайомитись тут: http://www.ukrassociation.eu/2008/12/01/zvernennya/ 

Додаткова інформація та коментарі за телефоном в Києві: (044) 240 05 97 

ДОВІДКА 

Європейська Асоціація Українців – громадське об’єднання українців в Європейському Союзі з центральним офісом в Брюсселі та представництвами у Парижі, Страсбурзі, Мюнхені, Берліні та Варшаві. Асоціація виникла в Брюсселі в 2006 році в результаті тривалої роботи українських громадських діячів та представників української діаспори в Європі. Основною метою Асоціації є просування і захист інтересів України і українців в Європейському Союзі. Асоціація тісно співпрацює з Європейським Парламентом, українськими громадами в країнах ЄС, організаціями громадянського суспільства в Україні. Асоціація здійснює заходи для формування позитивного міжнародного іміджу України в ЄС та її популяризації. Силами Асоціації було започатковано традицію святкування Дня незалежності України в столиці Євросоюзу та вдягання всесвітньо відомого символу «Manneken Pis» в українське національне вбрання. 

ДНІ ДІАСПОРИ В УКРАЇНІ пройшли в Києві 20-30 листопада 2008 року. В рамках міжнародної зустрічі відбувся Міжнародний симпозіум письменників, поетів та драматургів з числа закордонного українства, Міжнародний симпозіум керівників об’єднань громадських організацій закордонного українства, а також Форум творчої молоді. Дні діаспори передбачали також численні майстер-класи та творчі зустрічі. Організатори Днів діаспори в Україні - Міністерство культури і туризму України; оргкомітет Навколосвітнього Каравану ІНТЕРКУЛЬТУРА в Україні; продюсерська компанія ETNO SOUND; громадська організація Центр розвитку творчості ЛІЛЕЯ. Співорганізатори - Європейська Асоціація Українців; Товариство зв’язків з українцями за межами України “УКРАЇНА-СВІТ”; Світовий конґрес українців.

Джерело: eu.prostir.ua


Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1253 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz