П`ятниця, 2024-04-26, 4:10 PM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Вересень » 16 » Нова угода між Україною і ЄС передбачатиме асоціацію - В.Ющенко
Нова угода між Україною і ЄС передбачатиме асоціацію - В.Ющенко
3:44 PM

Джерело: Офіційне представництво Президента України

Нова угода, яка визначатиме відносини між Україною та Європейським Союзом, передбачатиме відносини асоціації. Про це заявив Президент Віктор Ющенко під час спільної прес-конференції за підсумками саміту Україна - ЄС.

«Ми домовилися, що новий документ, який визначатиме наші відносини на ближчу перспективу, отримає назву угода про асоціацію», - повідомив Глава держави про досягнуту на саміті домовленість.

Президент спрогнозував, що документ буде підписано сторонами у другій половині 2009 року.

«Динаміка нашої спільної роботи над цим документом була виключно позитивна. Ми з оптимізмом оцінюємо досягнутий результат і перспективи підписання цього документу в 2009 році, орієнтовно, у другій половині 2009 року», - сказав він.

За його словами, новий документ буде аналогічним до того, який ЄС укладав з країнами Центральної та Східної Європи, які тепер є членами Євросоюзу.

«Нас тішить така амбіція і такий характер цієї угоди», - сказав Віктор Ющенко.

Окрім того, за підсумками саміту було досягнуто домовленість замінити План дій Україна - ЄС на новий інструмент співпраці. «Це є крок вперед наповнення наших відносин конкретними проектами», - сказав Президент України.

Також було досягнуто домовленості про початок переговорів на експертному рівні щодо скасування візового режиму для громадян України.

У сфері економічної співпраці було домовлено про практичні кроки щодо поглиблення економічної інтеграції, зокрема, в галузі авіаційних перевезень, енергетики тощо.

За прогнозом Глави держави, 2009 року буде зафіксовано створення повномасштабної зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Він повідомив, що під час саміту було обговорено ситуацію в Грузії, і позиції сторін з цього питання зафіксовані в окремій заяві.

Як важливий момент Президент відзначив, що у спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Віктор Ющенко, оцінюючи результати саміту в Парижі, назвав його історичним для відносин Україна - ЄС. «Ми вітаємо сигнали, надіслані нам Європейським Союзом, вони надзвичайно обнадійливі і стимулюють нас до виконання цілого масиву завдань, які стоять перед нашою державою», - сказав Віктор Ющенко.

Загальна інформація

Угода про асоціацію замінить Угоду про партнерство і співробітництво, що діє з 1998 року. Угода охоплює чотири основних напрямки: (i.) політичний діалог та зовнішня політика і політика безпеки; (ii.) питання юстиції, свободи і безпеки; (iii.) економічне та секторальне співробітництво та (iv.) створення глибокої та повномасштабної зони вільної торгівлі. З моменту початку переговорів в 2007 році було проведено дев’ять раундів переговорів. Попередньо досягнуто домовленості стосовно перших двох напрямків в повному обсязі та за більшістю питань, що відносяться до економічного та секторового співробітництва. Переговори із Зони вільної торгівлі продовжаться в 2009 році, оскільки вони розпочались, щойно було прийнято рішення щодо вступу України до Світової організації торгівлі.

ЄС є найбільшим торгівельним партнером України. Обсяг торгівлі ЄС-Україна досяг понад 34 млрд. євро в 2007 році, і протягом останніх років темпи зростання були постійними і виражалися двозначними цифрами. ЄС без сумніву є найбільшим іноземним інвестором в економіку України. За даними Державного комітету статистки України, в 2007 році загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну склав 29.5 млрд. доларів США, або 636.5 доларів США – на одного мешканця. Цей приріст становив 36.5% з січня 2007 року. Найбільше прямі іноземні інвестиції спрямовувались до фінансового сектору, далі йдуть – внутрішня торгівля, нерухомість, металургійний сектор, харчова промисловість, виробництв напоїв та цигарок, будівництво та машинобудівельна галузь. Для ЄС Україна є 16ою серед найбільших торгівельних партнерів та 13ою за обсягами експортним ринком.

ЄС – найбільший донор України. Обсяги допомоги, виділеної лише Європейським Союзом з 1991 року, дорівнюють 2,8 млрд. Євро, а національні бюджети надання допомоги (в межах інструменту Європейської політики сусідства) за останні року збільшились втричі (із 40 млн. Євро в 2002, до 138,6 млн. євро – у 2008 році, включаючи асигнування на фонд розвитку державного управління). Це включає і допомогу в межах програми Taciс (разом із національними, регіональними, прикордонними компонентами і заходами з ядерної безпеки), а також макрофінансову допомогу і підтримку в межах тематичних бюджетів, таких як Європейська ініціатива з демократії та прав людини (EIDHR), міграція, надання притулку, охорона навколишнього середовища. Європейська Комісія також щорічно робить внески до Науково-технологічного центру України (STCU), метою діяльності якого є недопущення розповсюдження технологій та практичного досвіду, пов’язаного із зброєю масового знищення. Більш докладну інформацію можна отримати в узагальненій таблиці, що додається.

В сфері ядерної безпеки, ЄК з початку 90-х років надає суттєву допомогу Енергоатому – оператору атомних електростанцій в Україні, з метою покращення експлуатації станції до рівня, що відповідає міжнародно-визнаним стандартам безпеки. Окрім цього, ЄК є одним із найбільших донорів проектів, пов’язаних із рекультивацією Чорнобильської зони. Внески робляться або у формі прямого фінансування, або до фондів, розпорядником яких виступає ЄБРР.

Фінансовий пакет Індикативної програми Інструменту Єврейської політики сусідства 2007-2010 років становить 494,5 млн. євро, починаючи із асигнування 120 млн. євро в 2007 році. На додаток до цих асигнувань, Річна програма дій 2007 року, була збільшена на 22 млн. євро за рахунок виділення коштів в межах фонду розвитку державного управління. Ці кошти передбачено для компоненту Програми дій, пов’язаного із енергетичним сектором. Сума асигнувань, передбачених для 2008 року становить 122 млн. із додатковими 16,6 млн. євро - за рахунок коштів фонду розвитку державного управління.
 

Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1215 | Додано: eustudy | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz