П`ятниця, 2024-04-26, 3:46 AM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2009 » Лютий » 19 » Слуханнях в Європейському парламенті „Енергетичне безпека для Європи”
Слуханнях в Європейському парламенті „Енергетичне безпека для Європи”
5:47 PM
18 лютого Представник України при ЄС, Посол А.Веселовський взяв участь у спеціальних слуханнях в Європейському парламенті „Енергетичне безпека для Європи”, організованих фракцією соціалістів. Серед учасників слухань були також депутати Державної Думи РФ, керівна ланка профільних директоратів Європейської Комісії. 

А.Веселовський підкреслив, що Україна була і залишається надійним і прозорим транзитером газу. „Роль України – транспортувати газ. Ми робили це впродовж багатьох років і робили добре. З цієї точки зору конфлікт у січні 2009 року був дивним: в Росії був газ, був він і в країнах, де Росія його купувала. Але поставок не було”, - відзначив А.Веселовський у ході виступу. 

На пропозицію представників Держдуми РФ про доцільність створення консорціуму для контролю за надійністю та безперебійністю роботи ГТС України А.Веселовський нагадав, що Україна ратифікувала Енергетичну Хартію та знаходиться на завершальному етапі переговорів про вступ до Енергетичного співтовариства, що й є гарантією виконання Україною своїх зобов’язань. 

У ході виступу Представник України наголосив на необхідності лібералізації енергетичного ринку, відновлення прозорості у трикутнику постачальник-транзитер-споживач енергоресурсів, а також більш активного залучення ЄС до питання забезпечення надійного постачання російського газу територією України для європейських споживачів. Україна як майбутня частина спільного Європейського енергетичного ринку, готова стати учасником домовленості міжЄС та Росією, запевнив А.Веселовський. „Це ліквідує ту непевність, яка існує сьогодні”, - додав він. Від стратегічного партнерства між ЄС та Росією Україна тільки виграє, зазначив він. 

Посол України повідомив, що Україна вже тривалий час працює за законами ринкової економіки, і закликав РФ також переходити на ринкові умови роботи, що є в інтересах всіх учасників енергетичних відносин. 

Підсумовуючи дискусію, Представник України відзначив, що газова криза між Україною та РФ, внаслідок якої постраждали європейські споживачі, була викликана політичними мотивами. „Є свідчення, що монополія Росії у постачанні газу була використана в січні як політичний важіль”, - сказав А.Веселовський. „Добре, навіть припускаючи, що Україна не домовилася щодо ціни на газ з Росією, у Європи проблем з Росією не було, чому ж тоді перекривати газ Європі?” - продовжив він. 

Окрему увагу було приділено також припущенням російської делегації щодо можливості повторення газової кризи через рік через неспроможність України виконати фінансові зобов’язання за поставлений у 2009 році газ. У цьому зв’язку А.Веселовський наголосив, що Україна зі свого боку повністю розрахувалась за спожитий газ до кінця грудня 2008 року, а також у лютому 2009 року за спожитий у січні газ. 

Зі свого боку Представники Європейської комісії відзначили, що Україна залишається для Європи „безпосереднім пріоритетом”, та повідомили, що спільно з Урядом України ведуть активну підготовку до конференції з модернізації ГТС, яка запланована на 23 березня ц.р. в Брюсселі. 

Було також відзначено, що ЄС виніс важливі уроки з минулої кризи. Зокрема, представники ЄК погодилися з українською стороною, що криза стала каталізатором позитивних зрушень в ЄС. Зокрема, було відзначено, що ЄС має розробити систему „негайного кризового менеджменту”, інвестувати в розбудову інфраструктури та перейти до прозорих відносин в енергетичному секторі всередині самого ЄС. 

Також представники ЄК наголосити на доцільності продовження політики енергозбереження та диверсифікації шляхів і джерел постачання газу через підтримку розвитку проектів Південного енергетичного коридору, зокрема „Набукко”, провадження активної енергетичної політики щодо країн Північної Африки та Близького Сходу, вивчення транзитних можливостей таких країн, як Молдова та Білорусь.

Джерело: eu.prostir.ua


Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1095 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz