П`ятниця, 2024-04-19, 10:03 PM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2009 » Лютий » 10 » Білорусь та Україна готують спільні проекти для Східного партнерства
Білорусь та Україна готують спільні проекти для Східного партнерства
10:48 PM
Міністр закордонних справ Білорусі Сергій МАРТИНОВ заявляє, що Білорусь і Україна обговорюють спільні інфраструктурні проекти для реалізації в рамках «Східного партнерства» Євросоюзу.

Про це С.МАРТИНОВ повідомив в інтерв`ю Першому національному телеканалу Білорусі.

«Йде доопрацювання основоположного документа самого партнерства. Причому, на цій стадії вже залучаються до доопрацювання цього документа і майбутні учасники цього партнерства або потенційні учасники цього партнерства», - сказав С.МАРТИНОВ.

За його словами, паралельно з процесом доопрацювання тексту документа «держави регіону починають продумувати, які проекти, які теми можуть стати змістом цього партнерства».

«Саме партнерство – це оболонка, шкаралупа. Які проекти можуть стати його змістом? На недавній зустрічі Президента Білорусі з Президентом України вже обговорювалися такого роду інфраструктурні проекти. Ну, наприклад, скажімо, серйозна автомагістраль сполученням від Калінінграда до Клайпеди, Вільнюса, Мінська, Києва і порт Чорного моря, скажімо, Іллічівськ або Миколаїв. Частина цього маршруту є міжнародним коридором транспортним, але, напевно, слід було б його в обидві сторони подовжити. Це найбільший міжнародний проект, якщо з ним згодяться всі наші партнери. І, до речі, в його реалізації були б, ймовірно, зацікавлені не тільки Білорусь, але і Литва, і Україна, але і, очевидно, Росія, й інші наші партнери», - повідомив міністр закордонних справ Білорусі.

Крім того, за його словами, вже зараз у різних форматах проходять консультації щодо взаємодії в області транзиту або перетікання електроенергії в рамках енергосистем потенційних учасників «Східного партнерства» і Європейського Союзу.

«Зараз у багатьох держав нашого регіону виникають проблеми із забезпеченням електроенергією. Їх потрібно якось вирішувати. Взаємні можливості в координації, в кооперації, є. І всі ці речі починають обговорюватися зараз між державами, які потенційно стануть учасниками партнерства - в різних комбінаціях: двосторонніх, тристоронніх, чотирьохсторонніх. Тобто йдуть ці два паралельні процеси з формування структури партнерства - оболонки, як я сказав, і її наповнення», - підкреслив С.МАРТИНОВ.

Як повідомляв УНІАН, 7 травня в Празі заплановано провести інавгураційний саміт учасників ініціативи «Східне партнерство».

«Східне партнерство» - польсько-шведська ініціатива, представлена в травні 2008 року і схвалена на засіданні Європейської Ради (саміт голів держав і урядів країн - членів ЄС) у червні.

«Східне партнерство» має охопити 6 країн - сусідів Євросоюзу: Азербайджан, Вірменію, Грузію, Молдову, Україну, а також Білорусь за умови процесу демократизації країни.

Президенти України і Білорусі Віктор ЮЩЕНКО і Олександр ЛУКАШЕНКО під час робочої зустрічі в Чернігові 20 січня ц.р. домовилися активізувати співпрацю в рамках ініціативи “Східне партнерство” з ЄС.

14-15 лютого у Вільнюсі (Литовська Республіка) відбудеться зустріч міністрів закордонних справ України, Білорусі і Литви.

“Зустріч у такому форматі проводиться вперше, це введення нового механізму співпраці між Україною, Литовською Республікою і Республікою Білорусь”, - сказав керівник прес-служби МЗС України Василь КИРИЛИЧ.

Джерело: ea-ua.info

Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 1078 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz