Вівторок, 2024-04-23, 10:39 PM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Жовтень » 19 » Європейський тиждень місцевої демократії
Європейський тиждень місцевої демократії
4:50 PM
Донецький обласний осередок ВГО "Українська асоціація європейських студій" провів ряд заходів в рамках Європейського тижня місцевої демократії в Донецьку та Дніпропетровську.
 
Прес-релізи та посилання на інтернет сторінки додаються нижче.
 

 
День європейського врядування в Дніпропетроську
 
 
Фоторепортаж
 
 
 

 
 
Молоді донеччани вчаться демократії по-європейські
 
 
В Донецькому національному університеті відбулись заходи Європейського тижня місцевої демократії. В рамках Тижня були проведені соціологічне опитування, презентації, ігри для молоді: "Історія двох міст" і "Демо-Квест" – з навичок демократії, які організували студенти-члени Клубу молодих дипломатів (євроклубу) ДонНУ.
 
Європейський тиждень місцевої демократії (ЄТМД) відзначається за ініціативою Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи з 2007 року в країнах-членах Ради Європи (47 країн-членів), на відзначення дати відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування (15.10.1985). В Україні, яка є членом Ради Європи з 1995 року, ЄТМД відзначається згідно Указу Президента України № 922/2007 "Про Європейський тиждень місцевої демократії в Україні", рішень центральних та місцевих органів влади. Згідно плану проведення ЄТМД в Донецькому національному університеті були проведені:
 
Соціологічне міні-опитування "Що таке місцева демократія?" Серед головних висновків опитування – донеччани поки що не вважають Україну демократичною державою, натомість, називають, що серед країн-сусідів України найбільше демократії є в Польщі. Абсолютна більшість членів донецької громади вважає, що місцеве самоврядування – це участь громадян разом з владою у плануванні та практичному вирішенні місцевих проблем, а не тільки демократичність виборів, чи відповідальність влади за вирішення цих проблем. Майже половина громадян вважає, що найбільш актуальними в Донеччині є екологічні та соціальні проблеми, третина знає, що Україна є членом Ради Європи, і лише чверть від усіх опитаних брали участь у вирішенні проблем на місцевому рівні.
 
День відкритих дверей в Центрі політичних досліджень дозволив студентам Донецького національного університету, інших навчальних закладів області краще дізнатись про роботу цієї однієї з найстаріших громадських організацій регіону, а також про послуги, що ЦПД надає молоді в рамках своїх європейської, молодіжної та освітньої програм. Багато студентів користуються можливістю безкоштовного доступу до мережі Інтернет, беруть участь в міжнародних молодіжних обмінах, отримують розсилку освітніх новин тощо.
 
Презентація "Європейська інтеграція – шлях до субсидіарності" була представлена учасникам засідання Клубу молодих дипломатів ДонНУ на тему "Місцева демократія". В ході інтерактивної презентації обговорювались ідеї європейської інтеграції, історія створення та розвитку Ради Європи та Європейських Спільнот, Європейського Союзу, а також еволюція концепції "субсидіарності" в Європі, зміст та основні положення Європейської хартії місцевого самоврядування, Європейської хартії міст тощо. Учасники погодились, що "субсидіарність" – прийняття рішень на найближчому до громадян рівні – повинна застосовуватись в практиці держуправління та самоврядування в Україні.
 
Гра "Євробінго" – стала підсумком дня відкритих дверей та засідання Клубу молодих дипломатів, де учасники засідання змогли краще познайомитись між собою, "закріпити" нові знання про демократію та самоврядування в Європі, а також отримати маленькі сувеніри, надані Представництвом Європейської комісії в Україні.
 
Ефір на Радіо "Центр" "Європейський тиждень місцевої демократії в Україні" – дискусія про європейські стандарти місцевої демократії, діяльність Ради Європи та практику самоврядування в Україні проходила в рамках постійної передачі "Кроки євроінтеграції", що виходять на Радіо "Центр" вже понад двох років за сприяння Центру політологічних досліджень та ДОМО "Євроклуб" (впродовж року проект реалізовувався за фінансової підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження").
 
Інтерактивна гра "Історія двох міст: шлях до місцевої демократії" – вперше проходила в Україні за методичними рекомендаціями, розробленими для тренінгу з Європейського громадянства, який представники ДОМО "Євроклуб" проходили в м.Едінбург, Шотландія. Оновлена версія гри була спеціально надана для ЄТМД в ДонНУ партнерською громадською організацією "Фонд Піллар" з м.Будапешт, Угорщина. В грі взяли участь студенти історичного факультету ДонНУ, представники шкільних євроклубів м.Донецьк, які відчули себе громадянами та учасниками міських рад двох умовних міст, які розвивались і змагались між собою за добробут своїх громадян, які могли обирати, в якому місті краще жити. Хід гри висвітлював кореспондент першого каналу державного радіо.
 
Інтелектуально-спортивна гра (квест) "Місцева демократія в Європі" – стала підсумковим заходом тижня, в ньому взяли участь студенти різних навчальних закладів, старшокласники-члени шкільних євроклубів Донецької області. У грі учасники відгадували зашифровані підказки, що вели їх до ділянок, позначених прапорами різних країн, де молодь виконувала певні творчі завдання. Підказки й завдання на етапах стосувались демократії та місцевого самоврядування. У квесті виграли найбільш згуртовані й мотивовані до перемоги команди, які отримали сувеніри від Єврокомісії та набори інформаційних матеріалів.
 
Організували Європейський тиждень місцевої демократії в ДонНУ: Клуб молодих дипломатів (євроклуб) ДонНУ, за сприяння та підтримки: Об'єднання громадян "Центр політологічних досліджень", Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці ДонНУ, Донецької обласної молодіжної організації "Євроклуб", та обласної організації Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація європейських студій". Ця ж команда провела День європейського врядування в Дніпропетровській обласній державній адміністрації на запрошення обласного управління Головдержслужби України в Дніпропетровській області, події якого висвітлені на Інтернет-сайті Дніпропетровської ОДА.
 
* * * * *
 
Донецька обласна молодіжна організація "Євроклуб" – ресурсний центр євроклубів Донецької області, бере участь в розбудові Української мережі європейських клубів. Створений вперше в Донецькій області у 1997 році (діяльність відновлена у 2004 році), Євроклуб бере активну участь в реалізації європейського вибору для молоді Донеччини.
 
Клуб молодих дипломатів (євроклуб) Донецького національного університету – неформальний клуб, що був створений у грудні 2007 року з метою об’єднання студентів, аспірантів та викладачів, що цікавляться питаннями міжнародних відносин, налагоджують "громадську дипломатію" та здійснюють діяльність, що сприяє реалізації європейського вибору України.
 
Українська асоціація європейських студій (ВГО "УАЄС") – провідна загальнонаціональна неприбуткова організація, що має на меті об’єднання викладачів євростудій та фахівців у сфері європейської інтеграції. Створена у 2006 році, УАЄС має близька 20 осередків в областях України, входить до Світової асоціації євростудій (ECSA-World).
Категорія: Новини проектів | Переглядів: 2420 | Додано: shtukarin | Рейтинг: 4.0/1 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz