П`ятниця, 2024-04-26, 2:08 AM
Українська асоціація європейських студій
Вітаємо Гість | RSS
Меню
Новини за темами
Офіційні повідомлення [5]
Повідомлення від Президента та Правління УАЄС
Обласні осередки [4]
Новини від обласних осередків УАЄС
Новини проектів [24]
Повідомлення щодо проектів УАЄС
Події в Європі [62]
Новини з Європейського Союзу
Україна та ЄС [81]
Новини євроінтеграції
Євростудії [32]
Цікаві події, оголошення
Експертиза [8]
Громадська експертиза УАЄС
Наше опитування
Коли Україна підпише нову угоду з ЄС?
Всього відповідей: 73
Головна » 2008 » Листопад » 27 » Єврокомісія розпочала переговори з Україною і Молдовою щодо входження до Енергетичного Співтовариства
Єврокомісія розпочала переговори з Україною і Молдовою щодо входження до Енергетичного Співтовариства
7:00 PM
Єврокомісія розпочала переговори з Україною і Молдовою щодо входження до Енергетичного Співтовариства. Офіційне повідомлення про це вчора надійшло з прес-офісу Єврокомісії. 

За оцікою Єврокомісії, перший раунд таких переговорів, що відбувся 25-26 листопада у Відні, завершився успішно. Обидві країни продемонстрували тверде бажання приєднатися до Енергетичного Співтовариства, підготуватися до імплементації відповідного законодавства Євросоюзу та впровадити необхідні реформи на енергетичному ринку. 

Українську делегацію на переговорах очолював заступник міністра палива та енергетики Сергій Павлуша, європейську сторону очолював заступник директора профільного Директорату Єврокомісії Фабрізіо Барбасо (Fabrizio Barbaso). В переговорах взяли участь представники головуючої в Енергетичному Співтоваристві Албанії та Секретаріату цієї організації, яка поєднує Євросоюз з країнами Південно-Східної Європи у питаннях енергетичної політики. 

Україна і Молдова представили на переговорах власну оцінку можливостей для імплементації Договору Енергетичного Співтовариства та розклад власних дій, зокрема, з узгодження цього документу з національними стратегіями енергетичної політики та з впровадження реформ у енергетичному секторі. 

"Ця перша зустріч підтверджує можливість швидкого прогресу та ймовірність завершення переговорів з Україною і Молдовою вже у 2009 році. Ми сподіваємося також протягом наступних тижнів розпочати такі переговори з Туреччиною", - зауважив з цього приводу Єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс, який привітав учасників переговорів з успіхом першого раунду. 

Рада Енергетичного Співтовариства позитивно відгукнулася на заявки України, Молдови і Туреччини приєднатися до Договору Єнергетичного Співтовариства. Після цього 15 липня поточного року Рада ЄС надала Єврокомісії мандат на проведення відповідних переговорів з трьома країнами. 

У Другому стратегічному огляді з питань енергетики, який було ухвалено 12 листопада, Європейська Комісія зазначила, що "входження України, Республіки Молдова та Туреччини до Енергетичного Співтовариства могло б стати каталізатором для реформ у секторі енергетики та було б обопільно вигідним для всіх учасників розширеного енергетичного ринку, заснованого на спільних правилах". 

Сторони погодилися, що другий раунд переговрів між Єврокомісією та делегаціями України і Молдови щодо входження до Енергетичного Співтовариства пройде у Брюсселі в лютому 2009 року. 

Договір Енергетичного Співтовариства набув чинності 1 липня 2006 року. Учасниками Договору є Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія, Сербія, Косово під адміністрацією ООН за резолюцією 1244, а також Європейське Співтовариство. Україна, Молдова, Туреччина, Норвегія і Грузія мають в організації статус спостерігачів. 

Головним завданням Енергетичного Співтовариства є створення стабільного регуляторного та ринкового простору з метою створення інтегрованого енергетичного ринку, спрощення транскордонної торгівлі енергією та доступу на ринок Євросоюзу. Одним з найбільш важливих завдань договору є зміцнення безпеки постачання енергоресурсів, що відповідає інтересам усіх сторін. Імплементація Договору має дозволити країнам-учасницям залучити додаткові інвестиції у систему генерування та розвиток енергетичних мереж з метою організації сталого та тривалого постачання електроенергії. Положення Договору передбачають також об'єднання зусиль у справі захисту довкілля в процесі організації постачання енергії.

Джерело: ea-ua.info


Категорія: Україна та ЄС | Переглядів: 947 | Додано: newsmaker | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту
 
Database of the University Association for Contemporary European Studies
 
 
 
 
 

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright UESA © 2024Конструктор сайтів - uCoz